Velkommen til Fødevarer Lokalt

0 vare(r) 0,00 DKK
Din indkøbskurv er tom.

Omø Fisk og Tang

Dag fangede fisk fra Omø

Omø fiskerne fanger hovedsageligt deres fisk i garn, der røgtes dagligt. Fiskene fanges i Storebælt og Langelandsbælt, ofte ikke længere end et par timers sejlads fra Omø. Helt friske dag-fangede torsk, rødspætter,ising, pighvar, skrubber og sild afhængig af årstiden.

Det har længe været et stort ønske hos fiskerne at kunne nedbringe den tid, der går fra fisken er fanget, til den ligger på forbrugerens tallerken, selvfølgelig for også at kunne levere den bedste kvalitet.

Nu er det muligt at bestille fisk, samme dag som de er fanget, og få dem leveret næste dag. Vi sælger både flået og fileteret fisk, forarbejdet på Omø.
 
For yderligere information
Allan Rasmussen tlf: 30979169

Tørret tang fra Omø

På Omø hentes der sukkertang ind som bifangst, når fiskerne er ude på havet. Og lokale tanghøstere er begyndt at gå på tangjagt fra kysten i waders for at indsamle frisk blæretang til konsum. Al tangen tørres i vores tørrerum på liner, hvorefter den pakkes i lufttætte poser.

Tang er kommet for at blive, dels på grund af dens ernæringsmæssige og kulinariske egenskaber. Betragt den som ”havets grøntsag”, og lær den stille og roligt at kende.

Ernæring:
Tang indeholder store mængder af kalium, et mineral, som medvirker til at balancere kosten i forhold til natrium, som vi nemt kan få for meget af via salt (=natriumchlorid). Tang, især sukkertang indeholder en del jod, som vi skal have noget af, men heller ikke for meget. Der er nok jod i 3 g tørret sukkertang til en person i en uge. 3 g tørret tang svarer til 30 g frisk. Jodindholdet i tang kan svinge meget. Derudover indeholder tang kostfibre og antioxidanter, og er dermed både gavnligt for fordøjelsen og for den generelle sundhed.

Kulinarisk:
Tang har smagsforstærkende virkning (som det 3. krydderi) i maden, og giver både umami- og salt smag i maden. Tang indeholder nemlig aminosyren glutaminsyre, som giver umami smag. Hvis man putter tang i sin mad, kommer den til at smage meget mere af det, som i forvejen er i maden, og den kommer til at virke mere mættende. Tang kan fremhæve både salt og sukker smag, og således bruges i alle retter, ikke kun fiskeretter, men er selvfølgelig oplagt til fisk. Og i is (f.eks. Skarø-is), fungerer den både som smagsforstærker og stabilisator.

Brug af tang:
I tørret tilstand: Granuler tangen i en lille foodprocessor, eller knus det i en morter (skal være knas-tørt). Bland det i din brød- eller bolledej, og du kan bage lækkert tangbrød eller boller. 5 til 10 gram er nok til en portion (2-3 brød). Samme fremgangsmåde hvis du vil have det i dine frikadeller, eller i en ret. Det passer også fint i en tomatsuppe, eller i en risotto/speltotto/bygotto. Også her 5-10 gram i en ret til 4 personer.

Hvis man overhælder frisk tang eller opblødt tang med kogende vand, bliver den flot grøn, det er derfor den wakame tang, man kan købe har så flot en farve. Billede 1 er nyhøstet blæretang. Billede 2 er den samme tang efter blanchering.

For mere info - køb eller lån BOGEN om tang: ”Tang” af professor Ole G. Mouritsen. Eller gå ind på naturvejleder Søren Espersens hjemmeside: http://www.spisetang.dk/index.php/opskrifter

Har du spørgsmål, gode ideer og tips, så ring eller mail til Helene Gerup, Sundhedsnøglen på Omø.

 

 

 

   

Kontakt:

Helene Gerup
Sundhedsnøglen på Omø
Tlf. 20532512
Mail:helene.gerup@gmail.com

Der er ikke nogen produkter, som matcher de kriterier, du har angivet.